Kosten e-bike

Wat je ook wilt, waar je ook van houdt, voor iedereen is er wel een geschikte elektrische fiets. Of je nou het design belangrijk vindt, of een krachtige accu, of je nou een extra steuntje nodig hebt van de Walk- of Power Assist, of dat je het liefst zo snel mogelijk fietst. Een ding staat in ieder geval vast: je wilt een goede, stevige en betrouwbare e-bike waar je wel wat jaartjes mee vooruit kunt, want zo’n fiets kost niet niks. Dan kunnen we je geruststellen, welke Batavus e-bike je ook kiest, ze zijn altijd van de beste kwaliteit met de beste service en garantie. Als je dus een elektrische fiets uitkiest, kun je gewoon kijken naar wat je nodig hebt, zonder dat je je druk hoeft te maken over het feit dat de fiets misschien minder lang meegaat. Waarin zitten de prijsverschillen dan? En welke kosten komen daar nog bij? Dat kun je hieronder lezen.

Extra kosten speed-pedelec

Ga jij voor een high-speed e-bike? Dan zitten daar nog extra kosten aan verbonden, omdat de fiets door de hoge snelheid onder dezelfde regelgeving als een bromfietser valt. Zo heb je een kentekenplaat nodig, een speciale helm, een rijbewijs en een verzekering. Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld de website van de RDW, de ANWB en de Rijksoverheid.

Kosten onderhoud

Kosten onderhoud

Als je een auto hebt, heeft die regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Tenzij je een heel technisch persoon bent, ga je niet zo snel zelf aan de auto sleutelen. Dit geldt ook voor een elektrische fiets: het beste is het om eens per jaar naar je Batavusdealer te gaan en de fiets door hem of haar een onderhoudsbeurt te laten geven. Dan wordt, naast de standaard dingen zoals de ketting smeren en de versnellingen en remmen afstellen, ook alle elektronica weer juist afgesteld en kun je zorgeloos verder e-biken. De prijzen hiervoor verschillen van fietsenmaker tot fietsenmaker, dus vraag hiernaar bij de aankoop van je elektrische fiets. Ben je een handig type en knap jij je gewone fiets altijd zelf op? Dingen zoals je band plakken en ketting smeren kun je ook bij je e-bike blijven doen. Maar is de band aan vervanging toe en heb je bijvoorbeeld een achterwielmotor, dan is het de bedoeling dat je naar de fietsenmaker gaat. Houd dus ook rekening met extra reparatiekosten bij de aanschaf van een e-bike. Lees hier meer over het onderhouden van je e-bike.

Kosten onderhoud

Verwijderingsbijdrage

Als je een nieuwe elektrische fiets koopt, betaal je wat extra aan verwijderingsbijdrage. Dit geldt ook bij de aankoop van een nieuwe accu. Dit bedrag wordt gebruikt voor recycling. Als je wilt weten hoeveel het precies is, kun je daar het beste naar vragen in de fietsenwinkel waar je van plan bent een e-bike te kopen. Lees hier meer over de verwijderingsbijdrage en Stichting Batterij.

Kosten energie accu opladen

Als je heerlijk op je e-bike fietst en met tegenwind de trapondersteuning een graadje hoger zet, dan kost dit natuurlijk energie: de accu gaat langzamerhand leeg. Die moet je dus weer opladen. Dat kost weer stroom. Maar hoeveel dan eigenlijk? Daarop is het antwoord heel simpel: bijna niets. Laten we zeggen dat je rond de 25 cent per 1000 Watt (1 kWh) betaalt en je hebt de minst krachtige accu van 300Wh, die dus 300 Watt nodig heeft. Moeten we nog verder rekenen? Laten we wiskundig niet al te moeilijk doen en zeggen dat het nog geen ⅓ van die 1000 Watt is en dus nog geen ⅓ van dat kwartje kost. Heb je een krachtige accu van 600Wh, dan kost het nog geen ⅔ van dat kwartje. Je kunt zo vaak en lang fietsen als je wilt zonder dat de kosten voor het opladen de pan uitrijzen. Kijk hier naar hoe je zo zuinig mogelijk met je accu om kunt gaan.

Vervanging accu

Vervanging accu

Zo’n beetje iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. Jij hebt er waarschijnlijk ook wel een. En het eerste dat meestal achteruit gaat is de batterij. Dit geldt ook voor de accu van een elektrische fiets: hoe meer je hem gebruikt, hoe minder krachtig hij wordt en hoe vaker hij moet worden opgeladen. Van Batavus krijg je de garantie dat de accu zeker twee jaar meegaat. Ook al gebruik je je e-bike niet zo heel vaak, dan nog gaat de accu langzaam achteruit. Op een gegeven moment zul je dus een nieuwe accu moeten kopen. Als je een hele krachtige wilt, kost die zo een paar honderd euro meer. Houd er rekening mee dat een nieuwe tussen de € 300 en € 750 kost. Kijk hier voor de verschillende accu’s die er zijn en de prijzen daarvan. Wil je er zeker van zijn dat je in ieder geval de eerste vijf jaar geen extra kosten kwijt bent aan een nieuwe accu, dan kun je de garantieperiode met 3 extra jaren verlengen met het Ezy Rider Garantieplan.

Vervanging accu

Fietsen bespaart geld!

Voordat je je blindstaart op het prijskaartje, moet je je bedenken welke kosten de e-bike je juist gaat besparen. Als je nu elke dag met de auto naar je werk gaat, bespaar je al gauw heel wat benzinekosten. Neem je elke dag de bus, dan zul je het ook al snel in je portemonnee gaan merken. Als je een rekensommetje maakt, zul je al gauw zien dat je de e-bike er zo uit hebt. Daarbij komt, dat je meer lichaamsbeweging krijgt - dus een eventuele fitnesskaart kun je er ook van aftrekken - en je helpt het milieu zo ook een handje. Alleen maar voordelen!